• 0644304041
  • Persoonlijke levering! Wanneer het jou uitkomt!
  • iDEAL of contant bij afhalen, levering
  • Afhalen & Bezorgen 8 dagen per week! 8.00/23:00
  • 5% extra korting voor de afhalers
  • 0644304041
  • Persoonlijke levering! Wanneer het jou uitkomt!
  • iDEAL of contant bij afhalen, levering
  • Afhalen & Bezorgen 8 dagen per week! 8.00/23:00
  • 5% extra korting voor de afhalers

Gasloos bouwen? Plaats tijdens de bouw uw Dubbelwandig Rookkanaal!

Gasloos bouwen,

In 2050 moet de hele woningvoorraad van 6 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Beginnend met honderdduizend voor 2022. Daarna moet het tempo snel omhoog naar jaarlijks 200.000 transformaties. Ook moeten 1 miljoen gebouwen van het gas af. En dat betekent hard werken, héél hard werken als we dit willen halen. Want het is een giga-opdracht. Hoe moeten we dat aanpakken? Lees het in dit overzichtsverhaal.

Waarom van het gas af?

Laten we beginnen met de vraag: waarom moet Nederland eigenlijk van het gas af? Het antwoord is volgens sommigen simpel: de aarde warmte te snel op.

Wellicht zet de klimaatverandering te snel door. Daarnaast wil Nederland minder afhankelijk worden van Gronings gas.

Dat betekent dat de CO2-uitstoot fors teruggedrongen moet worden. In twaalf jaar tijd (tot 2030) maar liefst met 49 procent en in 2050 tot 95 procent. Dat is het doel van het nieuwe Klimaatakkoord, waarover onlangs een conceptakkoord gepresenteerd is.

Voor de bouw betekent dit een besparing van 7 megaton. Dit is een forse besparing, maar niet zo fors als die van andere sectoren als industrie en elektriciteit. Toch staat de bouwsector misschien wel voor de lastigste opgave van allemaal: miljoenen woningen aardgasvrij maken is iets waar we nog geen enkele ervaring mee hebben.

De grootste uitdagingen

Dat de uitdagingen groot zijn, weten we allemaal. Maar er is een groot verschil tussen de uitdagingen voor nieuwbouw en bestaande bouw. Daarom hieronder apart uiteen gezet.

Nieuwbouw

Voor nieuwbouw geldt sinds 1 juli 2018 een aardgasverbod. Dat betekent dat géén nieuwbouwhuis dat na die datum een vergunning heeft gekregen, op het aardgas mag worden aangesloten. Het klinkt als een enorme opgave, en dat is het voor sommige projecten ook, maar het is bij nieuwbouw wel een stuk makkelijker een huis gasloos te bouwen dan in een bestaand huis. Er hoeft niet van alles aangepast te worden in het huis, maar al vanaf begin van de bouw kan er rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de plaatsing van een warmtepomp.

Plaats op het advies van 1rookkanaal altijd een dubbelwandig rookkanaal!

Op het moment van tekenen, kan de tekenaar al rekening houden met leidingwerk, en indeling van de ruimte.

Tevens kunnen er leidingvrije zones gemaakt worden zodat je niet door water, electra of bijvoorbeeld vloerverwarmingsbuizen heen kan boren, of je laat zwakke plekke of sparingen in de verdiepingvloer(en) maken.

Bestaande bouw

Ook al bestaat er geen gasverbod voor bestaande bouw, toch is de uitdaging hier vele malen groter dan bij nieuwbouw. De totale woningvoorraad van 6 miljoen woningen moet voor 2050 verduurzaamd zijn. Bestaande woningen worden namelijk niet zomaar even aangesloten op een nieuwe energiebron. Daarvoor moeten de huizen eerst goed geïsoleerd worden, moeten gasleidingen omgebouwd worden en noem maar op. En dat is vooral bij oude woningen, niet zomaar even gedaan. Bovendien kost het bakken vol met geld.

Een dubbelwandig rookkanaal aanleggen niet. Een rookkanaal is binnen een dag geplaatst en direct te gebruiken.

CO2Neutraal,

Hout stoken is bij het juiste stookgedrag en gebruik van het toestel CO2 neutraal. Met de beste buis van mij, een houtkachel met minimaal 75% rendement, en houtsoorten als: Es, beuk, eik, berk en fruitbomen is het stoken met een houtkachel CO2 neutraal. Let op, stook uw houtkachel nooit met geverfd hout, geïmpregneerd hout, spaanplaat of andere bewerkte houtsoorten! Dit is niet alleen slecht voor het rookkanaal en uw houtkachel maar veroorzaakt ook stankoverlast in uw omgeving. Kachels kunnen hierdoor in enkele uren kapot gestookt worden door oververhitting, tevens verliest u hiermee uw garantie op het rookkanaal, houtkachel en de installatie.

Naast de juiste houtsoort is het vochtgehalte in het hout ook erg belangrijk. Ik adviseer om te stoken met hout met een maximaal vochtpercentage van 18%. Hout zal minimaal 3 jaar moeten drogen onder de juiste omstandigheden, hout droogt 1 cm rondom per jaar. Te vochtig brandhout zorgt voor een onvolledige verbranding , zwarte ruiten, waardoor er schadelijke stoffen vrij komen en u niet meer CO2 neutraal stookt. Een goed alternatief voor haardhout zijn de door mij geleverde RUF briketten.

Twijfelt u over het vochtpercentage in uw hout? Maak dan gebruik van een vochtmeter.