• 0644304041
  • Persoonlijke levering! Wanneer het jou uitkomt!
  • iDEAL of contant bij afhalen, levering
  • Afhalen & Bezorgen 8 dagen per week! 8.00/23:00
  • 5% extra korting voor de afhalers
  • 0644304041
  • Persoonlijke levering! Wanneer het jou uitkomt!
  • iDEAL of contant bij afhalen, levering
  • Afhalen & Bezorgen 8 dagen per week! 8.00/23:00
  • 5% extra korting voor de afhalers

Kwaliteitsnorm:

RVS 316 / AISI 316 / 1.4401

RVS 316, ook wel AISI 316, heeft een zeer goede kruipsterkte bij hoge temperaturen.

RVS 316 / AISI 316 / 1.4401

RVS 316 heeft een superieure corrosieweerstand ten opzichte van de meeste andere Cr-Ni staalsoorten, in tal van chloride houdende corrosieve milieus. RVS 316, ook wel AISI 316, heeft een zeer goede kruipsterkte bij hoge temperaturen. Daarnaast is deze RVS kwaliteit zeer goed bestand tegen corrosie door zwavelzuur. RVS 316 wordt toegepast in apparatuur voor de chemische en petrochemische industrie, pulp- en papierindustrie, farmaceutische en biotechnische industrie en voedings- en genotmiddelenindustrie en natuurlijk in de sfeerverwarming!

V3

Dubbelwandig rookkanaal met V3 keuring en schoorsteenveeg element. Zodat je zelf met een nylonborstel het kanaal vegen kan.

Corrosie kan leiden tot de doorboring van de binnenwand van een metalen rookkanaal en kan de luchtdicht­heid ervan in het gedrang brengen. In het geval van concentrische kanalen kan dit verschijnsel ervoor zorgen dat de rook naar de ketel terugstroomt. Dit artikel gaat dieper in op de voornaamste oorzaken van corrosie en bespreekt hoe u een geschikt rookkanaal kan uitkiezen.

Oorzaken van corrosie

De inwendige corrosie van rookkanalen wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van bepaalde bestanddelen:• water, dat afkomstig is van de condensatie van de rook op de binnen-wand van het rookkanaal wanneer de temperatuur van dit kanaal plaatselijk onder het dauwpunt zakt. Condensaketels lopen dus een groot risico op inwendige corrosie. Bij de andere types warmtegeneratoren bevindt het rookkanaal zich doorgaans in een droge omgeving (*), wat dit risico aanzienlijk vermindert, zelfs wanneer de rook corrosieve stoffen bevat• zwaveloxiden, die gevormd worden tijdens de verbranding van stookolie, hout en steenkool. Deze brandstoffen bevatten van nature reeds variabele hoeveelheden zwavel. Ook in aardgas is er zwavel aanwezig, zij het in kleinere mate. De rook die voortkomt uit deze brandstoffen bevat dus variabele hoeveelheden zwaveloxiden• chloor, dat van nature reeds in kleine hoeveelheden vervat is in steenkool en hout. Dit bestanddeel is ook terug te vinden in de verbrandingslucht (in kuststreken en in bepaalde specifieke ruimten, zoals kapsalons en zwembaden). Het materiaal waaruit het rookkanaal opgebouwd is, moet dus gekozen worden in functie van het brandstoftype, het werkingsprincipe van de generator (al dan niet met condensatie) en de kwaliteit van de verbrandingslucht.

Kwaliteit van de brandstof

Het in België verdeelde aardgas bevat zeer weinig zwavel en de rook die voortkomt uit de verbranding ervan vertoont een lage corrosiviteit.Om de impact van de verwarming op de luchtkwaliteit en het ontstaan van zure regen te beperken, wordt het zwavelgehalte in de stookolie teruggedrongen. Zo bedraagt het huidige maximale zwavelgehalte 50 ppm (parts per million of deeltjes per miljoen), ten opzichte van 1.000 ppm vroeger, wat de corrosiviteit van de rook aanzienlijk beperkt. Het is eveneens mogelijk om stookolie ‘extra’ te gebruiken, waarvan het zwavelgehalte kleiner is dan 10 ppm. Onbehandeld hout bevat doorgaans minder dan 300 ppm zwavel. Behandeld hout (verduurzaamd en/of met een afwerking) kan daarentegen zeer corrosieve stoffen afgeven. De steenkool die het meest gebruikt wordt voor verwarming is antraciet. Deze brandstof kan tot wel 10.000 ppm zwavel tellen. De andere soorten steenkool (bv. kolen en cokes) bevatten nog meer zwavel en produceren bijgevolg een nog corrosievere rook

Weerstandsklasse tegen corrosie

De weerstandsklasse tegen corrosie van een metalen dubbelwandig rookkanaal kan bepaald worden door middel van een proef of kan door de fabrikant gedeclareerd worden. De door proeven bepaalde klassen worden aangeduid met V1, V2 of V3 en de door de fabrikant gedeclareerde klasse met Vm. Deze laatste klasse wordt eveneens voor-zien van een code die het materiaal en de kanaaldikte definieert

Bovenstaande tabel, die overgenomen werd uit de Belgische norm NBN B 61-002 van 2006, legt het verband tussen de weerstandsklasse tegen cor-rosie van de kanaalelementen en van het geïnstalleerde kanaal enerzijds en het brandstoftype dat gebruikt kan wor-den anderzijds. Voor de kanalen van klasse Vm (niet beproefd), moet men de fabrikant raadplegen.

Andere criteria

De weerstandsklasse tegen corrosie (V1, V2, V3 of Vm) is niet het enige keuze-criterium voor een rookkanaal. Deze keuze moet eveneens gebaseerd zijn op andere parameters, zoals de rook-temperatuur, de druk en de weerstand tegen rook, condensaten en schoor-steenbrand. Deze eigenschappen worden eveneens vermeld in de markering van een genormaliseerd rookkanaal

Contact:

Kees Bolijn

Molenstraat 24

8131 BJ Wijhe

06-44304041

info@1rookkanaal.nl

www.1rookkanaal.nl

KvK nummer: 75435284

BTW nummer: NL001656850B39

Afhalen en Bezorgen na afspraak