Foutief aangesloten pelletkachel rookgasafvoer.
Geveldoorvoer Pelletkachel aanpassen
Een dubbelwandig rookkanaal dient 50 cm boven de nok van de woning uit te komen.
Er is een uitzondering, de 10° regel, die hierboven op de afbeelding te zien is, die ook toepasbaar is in veel situaties.
Mijn buizen zijn zo sterk, die mogen 3 meter vanaf de laatste beugel op elkaar gestapeld worden zonder tuidraden!
Pelletkachels komen steeds vaker negatief in het nieuws.
Mijn rookkanalen zijn schoorsteenbrand bestendig en het rookgasafvoer is geschikt voor pelletkachels.
1rookkanaal hét adres om het dubbelwandig kanaal volgens de richtlijnen te laten plaatsen!
Bronvermelding: Turbantia Arjan te Bogt 06-01-20, 05:50
Brandweer waarschuwt voor pelletkachelbranden in Twente: ‘Ga niet voor goedkoop’
VRIEZENVEEN/ENSCHEDE - De brandweer Twente is in 2019 zeker dertien keer uitgerukt voor brand in een pelletkachel. In de meeste gevallen was dit het gevolg van een vies of ondeugdelijk schoorsteenkanaal. Hubert Weitenberg, voorzitter van het landelijk overleg schoorsteenbranden, adviseert niet voor de goedkoopste optie te gaan. „Dan roep je de problemen over jezelf af.”
Recent sloegen de Nederlandse Haarden - en Kachelbranche (NHK) en het Team Brandonderzoek Noord-Nederland in het tv-programma Kassaalarm over dit soort kachels, die houtpellets - kleine staafjes fijngemalen en samengeperst houtstof, gemaakt van zaagsel en houtsnippers - verbranden en zo huizen verwarmen. Er zouden volgens de NHK duizenden onveilige kachels in Nederland staan.Hubert Weitenberg, teamleider risicobeheersing bij de brandweer IJsselland en voorzitter van het landelijk overleg schoorsteenbranden, ontkent dat niet. „Maar je kan niet in algemeenheid zeggen dat ze niet veilig zijn”, nuanceert hij. „Er komen hoge temperaturen vrij, hoger dan bij een normale kachel. Daar is op zich niets mis mee, mits de installatie er op toegerust is.”
Doordat er in 2016 subsidie beschikbaar kwam, steeg het aantal pelletkachels fors. En daarmee ook het aantal branden dat daaraan te relateren is. De brandweer Twente heeft er 28 geregistreerd, waarvan 13 in het afgelopen jaar. Beide getallen zijn niet ‘hard’, geeft de brandweer aan; sommige branden worden ook weggeschreven als gewone schoorsteenbrand. Onderzoek wees uit dat de meeste veroorzaakt werden door een vies of ondeugdelijk schoorsteenkanaal. En dat de meeste ontstaan in ‘jongere’ kachels. Goedkope variant
Het belangrijkste advies dat Weitenberg kan geven - naast dat mensen er vooral geen dingen in moeten doen die er niet in horen en dat alles regelmatig gecheckt moet worden - is om niet zomaar voor de goedkoopste variant te gaan. „Als mensen zo’n kachel kopen omdat er subsidie op zit, of omdat ze denken dat ze er de energierekening mee kunnen drukken, dan zit er wellicht een financiële reden achter. Als je dan ook gaat voor een goedkope afvoer en goedkope pellets… Tsja. Dan roep je de problemen een beetje over jezelf af.” Hij geeft toe dat dit eigenlijk niet zou moeten. Maar zo is het wel.Een pelletkachel is computergestuurd, maar ook computers maken soms fouten. Weitenberg benadrukt dat branden in kachels helemaal voorkomen lastig is. „Het is een risico wat bij stoken hoort”, zegt hij. „Ook al doe je het hartstikke goed, heb je alles piekfijn voor elkaar, dan kan je nog hebben dat er een schoorsteenbrand ontstaat.”
Raad de brandweer een pelletkachel dan af? Nee, dat niet. "Je kan hem prima kopen, maar doe dat dan bij een winkel die ook de totaalinstallatie aanbiedt. Dus ook de afvoer. En dat er niet alleen voor een dumpprijs een kachel wordt geplaatst.”