Mijn broer Lex-Jan vroeg tijdens mijn zoektocht naar een bedrijfswagen:
“Kees, waarom kijk je niet naar een elektrische bus?”
Bij die vraag kon ik direct 5 punten opnoemen waarom ik niet voor een elektrische bus zou gaan:
1. Aanschafprijs: Een keer zo duur als in aanschaf t.o.v. een nieuwe bus met een diesel motor.
2. Actieradius op een volle accu is minimaal t.o.v. een volle tank diesel
proefberekening kwam op 100km.
3. 3x Laden onderweg, als ik een rit van 400km en actieradius heb van 100km.
Laadtijd, 45 min bij een snel lader onderweg.
4. Laden in mijn woonomgeving is nu beperkt, en geen zicht op mijn hagelnieuwe bus.
5. Oplaadtijd 45 min aan een snoer, t.o.v. 5 min tanken aan de pomp.
“Maar Kees, je verkoopt duurzame producten, dubbelwandige rookkanalen voor houtkachels die straks moeten voldoen aan een Ecodesign22. Ik hoor je al jaren zeggen dat oude openhaarden vervangen dienen te worden voor hoogrendementshaarden. Waarom pak jij dan niet door om zo duurzaam mogelijk je houtkachels en rookkanalen te gaan vervoeren en aan de man te brengen, die jij persoonlijk bij de klanten aflevert? Je gaat de bestelde bus ook privé rijden, mag jij straks in Duitsland en België bijvoorbeeld de steden nog wel in? In Nederland zijn ze ook al aardig in opmars? Denk aan Utrecht en Amsterdam”
Daar had mijn broer zeker een punt! Want vanuit Antwerpen had ik ook al een mooi aandenken toen ik met mijn Volvo V50 euro 4 diesel in de stadsring was bekeurd…..
Mijn zoektocht ging verder!
- Biodiesel, GTL, plantaardige diesel, B100, XTL, blauwe diesel of HVO100
De bestelde Renault Master met een Euro 6 motor rijdt namelijk op diesel. Waaronder op HVO100, bij HVO100 is geen sprake van verlies van motorvermogen en de actieradius is hetzelfde als bij het tanken van conventionele. Dat spreekt mij enorm aan!
De Renault Master rijdt o.a. op de brandstof HVO100, Hydrotreated Vegetable Oil’. Deze fossielvrije brandstof kan gewonnen worden uit bijvoorbeeld industrieel afval en andere plantaardige bronnen en heeft dezelfde chemische samenstelling als traditionele diesel.
Bij gebruik van HVO100 wordt een CO2-reductie van circa 90% gerealiseerd, evenals minder uitstoot van NOx (9%), koolmonoxide (24%) en roet en fijnstof (33%). Daarmee is HVO100 een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele diesel.
Lex-Jan, nog niet elektrisch, maar zo duurzaam mogelijk!
Je broertje,
Kees Bolijn
1Rookkanaal